Willoch viste vei

MINNEORD Ordenes stormester og politikkens grand old man, Kåre Willoch, døde mandag.

Av Helge Bovim, journalist

Kåre Willoch sovnet stille inn i sitt hjem på Ullern i Oslo mandag – 93 år gammel.

Kåre Isaachsen Willoch er utvilsomt en av de aller fremste politikere, uansett parti – og blant de største personligheter Norge har fostret i vår tid. 30 år gammel kom han første gang på Stortinget for Høyre i 1958, og var i sammenhengende 31 år innvalgt på ‘Tinget’.  Millioner av norske kvinner og menn husker fortsatt hans legendariske, kraftfulle debatter – «live» på TV eller i Stortinget. Duellene med hans politiske motstander Gro Harlem Brundtland ble ikoniske.

– Fru Brundtland, la meg nu ærbødigst fortelle Dem at…

Slik omtrent begynte Kåre ofte sin faktaspekkede belæring. Belæringen falt sjelden i god jord hos doktor Gro. Noen ganger så illsint over Willochs arroganse at hun var på nippet til å miste besinnelsen. Mens TV-kameraene rullet. Underholdningsverdien var storartet og seertallene boomet, siden det var tynt med alternative kanaler før Willoch-bølgen banet vei i vellinga også i fjernsyns-apparatenes monopole verden. Med actionfree guldfisk i NRK’s akvarium i timesvis som trøstesløst lavmål. (Saken fortsetter under bildet).

I SAMTALE MED LOKALPRESSEN: Kåre Willoch i samtale med daværende journalist i Demokraten, Arne Børresen. Anledningen var begravelsen til Georg Apenes i Fredrikstad. Foto: Alexander R. Skauen

Kåre Willoch var sylskarp og presis i ordvalget, faktaspekket og kunnskapsrik til tusen.
– Men alltid elskverdig og vennlig i formen, skrev Høyreleder Erna Solberg i går.

Ingen harking i hornet

Iallfall nesten alltid; i yngre år kunne han bite kraftfullt fra seg både ironisk og anelsen sarkastisk. Men på eldre dager ble Kåre Willoch en uhyre klok, vennlig, tolerant – og ikke minst generøs og hjertevarm personlighet. Han våget ofte å tale både Roma og partiet midt i mot.

Men de nye feiekostene i Høyres hytter og hus valgte klokelig å sitte «stille i båten»  når Willoch ordla seg tydelig – ja, selv på tvers av tradisjonell tenkning der i gården. Men en irriterende ‘syvende far i huset’ – som pirket og pep fra hornet på veggen i Høyres Hus – det ble Willoch aldri. Ikke en gang i nærheten av harking i hornet.

Sjel for de svake

Landsfader Kåre var vel nærmest nest inntil avholdsmann – men som skotsk whisky ble han bare bedre og bedre med årene. Både politiske kommentatorer og folk flest mer enn antydet at Høyremannen Willoch – som privatpersonen Kåre –  beveget seg både mot midten og nærmere venstresiden. I det norske politiske landskapet respektert som et uhyre kunnskapsrikt, ærlig medmenneske. Med hjerte og sjel også for samfunnets svakeste, sto han uredd opp mot urett og politisk sendrektighet på sin alders lange høst.

Den pur unge, ytterst konservative, litt stive, og formalistiske Willoch han sa: NU og nuvel.
Mens den eldre, edlere gentleman – den forvandlede Kåre i nåtid – han sa: NÅ.

Vi ventet nesten at Willoch ville vare evig. Slik endte det ikke.

Kåre Willoch var samfunnsøkonom – og først Handelsminister i flere borgerlige regjeringer i 1963 – og fra 1965 til 1970. Senere statsminister fra 1981 til 1986. Da de borgerlige «endelig fikk flertall og makt» på Tinget og i regjeringen, gjorde Willoch & co brått slutt på en lang rekke, upopulære statlige monopol. Som blant annet radio og TV-monopolet til NRK, telefon-monopolet til Televerket (forløperen til Telenor), og nesten-monopolet til OBOS på boligmarkedet i hovedstads-området. Ja, han stoppet statlige monopol-ordninger på en lang rekke områder. I luften, på veiene, på vann, på land – over minst halve Norges langstrakte land – fikk flere aktører konkurrere og briljere. Willoch i all ære – for hans fremsynte liv og lære.

På Kirkebakken i kongens by

Willoch var en rekke ganger i Fredrikstad, både som politiker og privatperson. Hans kusine og tidligere varaordfører i Fredrikstad, Ingrid Willoch, var gift med en annen skarpskodd personlighet – Georg Apenes. Som kanskje oppnådde sin største berømmelse som uredd, myndig leder av Datatilsynet. På slutten av sitt lange, viktige virke – hadde også Apenes en veltalende, vidsynt karriere. Ikke helt ulik Kåre Willochs.

Siste gang Fredrikstad-folket møtte Kåre Willoch i full offentlighet var under Apenes’ bisettelse i katedralen i Gamlebyen i 2016. Da 88-åringen med røde roser i kinn, et vennlig smil og et stort rutet skotsk ullskjerf møtte media utenfor kirken. Oktoberluften var kjølig. Men Kåre Willoch lot seg villig og ytterst tålmodig intervjue av Arne Børresen og resten av det lokale presse-garnityr på ‘Kirkebakken’. Der han talte varmt og rikt om sin gode venn Georg.

Respektert og beundret

Willochs veltalende, velformulerte røst bar utover det ganske land i hans glansdager. Selv hans innbitte motstandere lyttet og lærte, om enn motstridende i starten.

Som pensjonert statsminister og mektig medmenneske – ofte motstrøms – krysset han alle gamle partigrenser med eleganse, viden og vidd. Respektert og beundret – forundret han både media og hele det politiske parti-spekteret med alderdommens mildere, modigere meninger.

Vennlighetens Willoch taler dessverre ikke lenger varmt, vent og vakkert til oss.
Men minnet om ordenes mester, med all sin viden – som ble så mild med tiden – vil vare i uminnelige tider.

Sist oppdatert: 7. desember 2021