Har solgt 800 bøker om gamledagers Gressvik

NYHETER -Folk vil vite hvor de kommer fra. Og de vil vite hvordan nærmiljøet så ut på «farfars» tid, fastslår Pål Olsen Møklegaard, som nå lanserer sin andre bok om Gressviks lokalhistorie.

«Gressvik forteller, Polly lytter» har blitt et bokverk på intet mindre enn 220 sider der forfatteren tar sine lesere med tilbake til tettstedets barndom – til sagbrukstida. Og videre opp mot vår egen tid med stadig økende tilflytting til fjellene og åskammene på – og rundt – Gressvik. (Saken fortsetter under bildet).

ØREBEKK OMKRING 1960: Først ei trebru (som kan skimtes i bildet), så ei moderne bilbru som ble innviet i 1959 – og nå en stor trafikkmaskin fra 2019. Bilen har forsynt seg av Seut og Ørebekk, men fortsatt står omtrent halvparten av husene og bygningene på bildet. Foto: Fra boka «Gressvik forteller, Polly lytter»

Opptak med Knut Martinsen

-Den første Gressvik-boka som kom i 2018 brukte jeg ti år på å gjøre ferdig. Den nye boka ble klar etter bare ti måneder! gestikulerer 56-åringen som til daglig er lærer ved Hurrød skole, men som på fritida er aktiv som lokalhistorie-forfatter, trombonist og frimerkesamler.

-Folk som driver med disse tre hobbyene er jo ofte godt voksne mennesker. Så kanskje er jeg litt gammelmodig av meg, smiler Olsen Møklegaard overfor Fredrikstad Tidende. (Saken fortsetter under bildet).

GAMLE DAGERS GRESSVIK:-Interessen for lokalhistorie har tatt seg voldsomt opp de senere åra, konstaterer forfatteren Pål Olsen Møklegaard, som nå lanserer sin andre bok på kort tid om Gressvik i tidligere tider. Foto: Bente Lie Bjerke.

I den nye Gressvik-boka, som Pål allerede har solgt 800 eksemplarer av, kan man stifte bekjentskap med Knut Martinsen – den profilerte motstandsmannen som gikk bort for en tid tilbake.

-Jeg fikk tilgang til et intervju Øivind W. Reinertsen gjorde med Knut på lydbånd og har laget en tekst med den muntlige talen. Han har jo noen spennende historier å fortelle, denne Onsøy-karen som for øvrig fylte 18 år 8. april 1940, sier Olsen. (Saken fortsetter under bildet).

HVEM EIDE EN BIL I 1934? -Hvilke motoriserte kjøretøyer kunne man regne med å treffe i Gressviks gater i 1934? Og hvem eide de? spør forfatteren Pål Olsen Møklegaard seg – hvorpå han selv gir leserne svaret. En av bilene som rullet rundt på Gressvik for 87 år siden var Konrad Olsens Ford 1929 modell, som her omkranses av Harald Dahle, Kristian Hansen, Mathilde Olsen og hennes sønn Konrad Olsen. Foto: Fra boka «Gressvik forteller, Polly lytter»

– Apropos opptak så har jeg også kommet over noen kassetter fra 1980 hvor valgfags-elevene i lokalhistorie ved Gressvik ungdomsskole snakker om sine erfaringer med faget, forteller Olsen Møklegaard og legger til:

Fra nyere tid kan han også nevne kapitlet om Gressvik MC-klubb:

– En svært så aktiv forening her i området – hvor tre av medlemmene Rune Billing, Pål Hæreid og Jon Larsen speiler det hyggelige miljøet i klubben gjennom hele 40 år. Motorsykkel-hobbyen er jo i seg selv en spennende hobby, poengterer forfatteren som har med seg en rekke gjesteforfattere som Harald Henriksen, Wenche Bossum, Erik Normann-Olsen, Aud Grini og Bente Kolberg Jansson for å nevne noen.

GRESSVIK MC-KLUBB: Pål Hæreid (bildet), Rune Billing og Jon Larsen har i den nye Gressvik-boka et kapitel om stedets MC-klubb som ble stiftet i 1980 og som fortsatt eksisterer, dog uten eget klubblokale lenger. Foto: Fra boka «Gressvik forteller, Polly lytter»

Sist oppdatert: 7. desember 2021