«Varden» for både ung og gammel

NYHETER Den trykkes opp i et antall av 750 og er vanligvis utsolgt før jula ringes inn, Onsøy Historielags årbok «Varden». Nå foreligger den 49. utgaven i handelen.

-Det er så morsomt med «Varden» – den leses av både skolebarn og beboerne på institusjonene. Og ikke å forglemme alle de midt i mellom. Folk er opptatt av historien til området hvor man selv har vokst opp, konstaterer en stolt Aud Grini som selv er blant de elleve forfatterne og skribentene som har bidratt til 2021-utgaven.

Mangslungne Skullerud

I det siste «Varden»-nummeret før 50-årsfeiringen av årboka tar til neste år, kan leserne bli bedre kjent med maleren Odd Skulleruds store lidenskap ved siden av billedkunsten; nemlig restaurering og gjenoppføring av gamle hus og bygninger. (Saken fortsetter under bildet)

ET LITE STYKKE MAIHAUGEN: Odd Skullerud er mest kjent for sine malerier. I den ferske utgaven av Onsøy Historielags årbok «Varden» forteller Aud Grini om kunstnerens forkjærlighet for restaurering og gjenoppbygging av gamle hus. På dette bildet Halvorsrødstua og Manstadstua som står vakkert plassert på Skulleruds oase «Kjørnaberget». Foto: «Varden», Onsøy Historielag.

Nærmest i det stille har Skullerud bygget sitt eget lille «mai-haugen» – for å sitere Grini – på Kjørnaberget på Manstad. I de siste drøyt 40 årene er det gjenreist eller restaurert både smie, grisehus, stabbur, fjøs – i tillegg til at Stenestua, Manstadstua og Halvorsrødstua samt Skulleruds eget atelier fra 1975 er oppført.

-Et imponerende stykke arbeide! skryter Grini hjertelig.

Korps i støpeskjea

Onsøy-bygda har lengre korpstradisjoner enn nåværende og tidligere østlandskommuner flest. Musikkforeningen Viken som ble til på Gressvik Brug i 1869 er eldst i både Onsøy og i distriktet for øvrig.

Men Onsøy har enda et orkester som for lengst har rundet de 100: Onsø Musikkforening stiftet i 1901. På innlevende vis skriver pressemannen og lokalhistorikeren Nils E. Øy om hvordan de første instrumentene ble ervervet i Oslo senhøsten dette året. Og om «foreløpige avtaler» som gikk ut på å få byttet strykeinstrumenter fra Fredrikstad med messinginstrumenter fra hovedstaden slik at en horn-sekstett kunne etableres.

Korps ble det – og musikkforeningen spiller fortsatt opp 120 år etter.

Sist oppdatert: 5. desember 2021