– Kutt momsen og el-avgiften NÅ!

NYHETER Mange eldre legger seg med klærne på, hos barnefamilier stenges halve huset ned – og på Stortinget sitter de godt gasjerte politikerne og vet ikke hvilken knapp de skal trykke på. I mens blir Staten bare rikere og rikere. Slik arter strømsjokk-vinteren 2021-22 seg for Ola og Kari i fossekraft-landet Norge.  

Alle foto: Finn Rune Christiansen

Å finne folk på gata som har en mening om strømprisene som i perioder av døgnet passerer fire-fem kroner kilowatten, viste seg svært enkelt da Fredrikstad Tidenes fotograf og journalist dro ut på gata onsdag. -Ta grep NÅ ved å kutte momsen og elavgiften øyeblikkelig! Å bli tilbudt noen få øre mindre i avgift pr. kilowatt er som å få kastet blår i øya! er gjennomgangsmelodien.

Sover på baderomsgulvet

Men vårt lille team kjenner også til flere der ute som absolutt ikke vil bli eksponert i noen avis. En kvinne (85) fra Østsiden sier det slik:

-Nå har brannvesenet stengt pipa mi. De mener det er fare for brann. Dette samtidig som el-anlegget i huset er så dårlig at sikringene går hver gang jeg setter på strøm-ovnen. Konsekvensen er at jeg ikke kan oppholde meg i stua hvor det nå bare er rundt åtte varmegrader. Derfor blir jeg i stedet liggende i senga hele dagen. Jeg skammer meg over å bo i dette landet, sier den fortvilte minstepensjonisten til Fredrikstad Tidende.

En mann i begynnelsen av 50-årene – som også vil være anonym – sier dette til avisa:

-Jeg har ikke penger til en høyere strømregning under noen omstendighet. Som selvstendig næringsdrivende i et marked som har tørket inn på grunn av koronaen, er det heller ingen hjelp å få på NAV. Så; nå er strømmen i huset skrudd av, unntatt på baderommet. Så da ligger jeg og sover på gulvet der om nettene, forteller Gressvik-karen til FT.

Og dette er hva vårt lille panel svarer på Fredrikstad Tidendes spørsmål om hva man synes om de rekordhøye strømprisene, hva husholdningen gjør for å spare, om hvilke grep politikerne bør gjøre umiddelbart – og om tilliten til politikerne er tilstede:

Nikodem Jozefovicz (36) Vikane:
-Det eneste jeg vil si for mitt vedkommende er at strømprisene er altfor høye. Det sier vi jo alle. På hjemmebanen skrur vi av all strøm på dagtid, utenom kjøleskapet. Egentlig veldig trasig.

 

Marius Wellendorf (34), Grønli:
-Strømprisene er vanvittige. Nå må politikerne komme på banen øyeblikkelig. De kan fjerne momsen og el-avgiften i dag. Da er mye løst. Hjemme hos oss følger vi med på Tibber, appen som viser når strømmen er rimeligst i døgnet. Så setter vi på vaskemaskinen når kostnadene er overkommelige.

 

Egil Huneide (73) og Torunn Schei (70), sentrum
-Vi bor i en blokkleilighet og har sånn sett ikke behov for noe stort strømforbruk. Men når det er sagt har vi stor sympati med de mange unge som sliter. Som f.eks barnefamilier med lav inntekt, alenemødre osv. Det er helt sikkert også mange eldre som bor i trekkfulle hus som nå rammes kraftig av de høye strømprisene.

 

Jørn Schelin (63), Karivold:
-Jeg må si tilliten til politikerne blir mer og mer tynnslitt. Her beriker Statens eget selskap Statkraft seg med 2.3 milliarder mer i inntekter som følge at strømprisen er høy? Samtidig gjør politikerne et stort poeng av at de vil sette ned avgiften med åtte øre på en kilowatt som koster mer enn fire kroner timen? På toppen av dette mener de hele samfunnet skal bli elektrisk samtidig som det er problemer med å få strøm nok etter at den er solgt til utlandet? Nei – man kjenner på en fortvilelse og en frustrasjon.

 

Per Mügge (75), Trara:
-Kona og jeg er nok som folk flest veldig bevisste på strømforbruket om dagen. Vi har jo fått en helt forferdelig situasjon i Norge nå hvor i hvert fall de som har dårlig råd sliter fælt med å få endene til å møtes. 5 kroner og 28 øre pr. kwt – som visstnok er den foreløpige prisrekorden – er jo galematias. Nei – det er bare ett svar på dette: kutt momsen og el-avgiftene. Og strup strømmen over Nordsjøen til vi får orden på vår egen kraftpolitikk.

Anita Madsen (44), Sarpsborg:
-Jeg slår av alt lys, senker temperaturen, stenger alle rom som ikke må brukes – og tenker i grunnen på den høye strømprisen i ett sett. Vi i Norge har havnet oppe i et forferdelig trist uføre, hvor vi altså har gitt fra oss strømmen til andre mens vi selv sitter her i det kalde landet og fryser. Jeg synes veldig synd på folk som nå kjemper en kamp med å få betalt regningene sine. Derfor må politikerne foreta seg noe nå. Og ikke vente til januar og februar.

Rene Hansen (35), Trosvik:
-Vi bruker minst mulig strøm og fyrer med ved. Alle – også vi – frykter de kjempesvære strømregningene som nå sikkert kommer. Så hvis de folkevalgte nå vil hjelpe folket så bør de kutte elavgiften og momsen her og nå.

 

Arne Nyborg (73), Lisleby:
-Jeg bader hjemme hver søndagskveld. Men det har jeg for så vidt alltid gjort. Ellers i uka drar jeg til Kongstenhallen eller Sarpsborghallen hvor jeg dusjer og trener. At det rike landet Norge stiller seg sånn som vi nå gjør er bare helt ubegripelig. Tenk på alle de unge som kanskje har lav inntekt? Hvordan skal de klare seg? Jeg synes fryktelig synd på de. For det er helt sikkert mange som har mye dårligere råd enn meg.

Jørgen Horgheim (75), Guldbergsiden:
-Det er nok ikke bare folk med dårlig råd som sliter med å få betalt de høye strømregningene. Det gjør nok også de som har middels god inntekt. Nei – jeg får det ikke til å stemme når vi har nok vannkraft til å betjene «halve Europa», mens vi selv må ta til takke med strømpriser som er så høye at det går på helsa løs for veldig mange i dette landet. Politikerne må forstå alvoret i dette.

 

 

Sist oppdatert: 2. desember 2021