Brannvesenet oppfordrer til ekstra varsomhet

NYHETER I desember og januar 2020/21 var det hele 31 utrykninger til branner i Fredrikstad og på Hvaler. Nå ber brannvesenet innbyggere om å ta en ekstra sjekk av om utstyr hjemme fungerer.


Illustrasjonsfoto på front: Victoria Kvalvik

Siden «brannhøytiden» også er over oss igjen, innebærer dette blant annt å bytte batteri i røykvarslere.

Brannvesenet tilbyr blant annet gratis batteribytte i perioden 29. november – 17. desember, til eldre og funksjonshemmede som ikke har pårørende i nærheten til å hjelpe seg. Brannvesenet vil også være tilstede på julemarked i Gamlebyen og på Skjærhalden på Hvaler, også med råd og veiledning. (Saken fortsetter under bildet).

STILLER PÅ JULEMARKED: Brannvesenet vil være på julemarked i Gamlebyen og på Hvaler. Foto: Fredrikstad kommune.

Levende lys

«Temperaturen kryper nedover, vi trekker innendørs, fyrer i peisen, lager mere mat på komfyren, tenner lys og ikke minst – stresser mer i førjulstida. Denne kombinasjonen kan være direkte brannfarlig, » skriver Fredrikstad kommune i en henstilling til innbyggerne sendt ut gjennom media.

– Når det brenner er hvert sekund avgjørende. Man overlever ikke lenge i en bolig som raskt fylles opp av røyk, så man er helt avhengig av tidlig varsling for å redde seg selv og de man bor sammen med, sier Tomas Søland, branningeniør ved forebyggende avdeling i Fredrikstad brann- og redningskorps.

Bytt batteri i røykvarsleren

Fredrikstad kommune minner også om følgende:

– Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. 
- Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket. En fungerende røykvarsler er våken og følger med, også når du sover. Sørg for å gå brannsesongen i møte med nye batterier og kontroller at du hører varsleren godt. Samtidig skal ikke røykvarsleren være eldre enn 10 år, presiserer Søland.

Sist oppdatert: 1. desember 2021