Har speilet journalistikken i Forsvaret gjennom 75 år

NYHETER Han har tråklet seg gjennom alle utgavene av Forsvarets eget husorgan Mannskapsavisa – senere Forsvarets Forum – de siste 75 åra, Erling Omvik. Og funnet ut at de 350 journalistene og redaktørene siden krigen i svært liten grad har vært pudler for makthaverne.

Foto på front: Arne Børresen

To og et halvt års innsats har den tidligere Fredriksstad Blad-redaktøren lagt ned i den hele 560 sider tykke boka som sist uke ble behørig lansert i Pressens Hus i Oslo.

– Mine vurderinger og mitt innhold

I «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år» kan leseren innvies i alt fra hva NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mener om det jubilerende magasinet Forsvarets Forum (inntil 1980 Mannskapsavisa) og om hvordan rekruttene i Gamlebyen på 1960-tallet slet med å gjøre sine hoser grønne blant jentene på Vestsiden i Fredrikstad. Ungpikene på østsiden av Glomma var nemlig mer nyfikne på guttene i Kongens klær enn jentene på motsatt side av elva, var rekruttenes erfaring. (Saken fortsetter under bildet).

ÅRET ER 1964: Slik kunne en forside i Mannskapsavisa arte seg for 57 år siden – med tre glade vernepliktige journalist- og fotograf-spirer som modeller. Fra venstre Olav Helte (senere Aftenposten), Audun Tjomsland (kjent Dagsrevyen-anker) og Jan Tore Glenjen (FB) som etter oppholdet i Forsvaret ble en av Fredrikstad mest kjente avisfotografer. Foto: Fra boka «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år».

Selv var Erling Omvik (70) vernepliktig journalist i Mannskapsavisa fra 1973 til 1974. Kontakten han senere har hatt med både redaktører og journalister i organet førte til at han i 2019 fikk det ærefulle oppdraget med å utarbeide det omfattende bokprosjektet:

-Jeg fikk nok spørsmålet om å ta denne jobben fordi Forsvarets Forum ønsket seg en forfatter med en viss pressebakgrunn som kunne se bladet og virksomheten fra utsiden. Men det er mine vurderinger og mitt innhold som ligger til grunn for resultatet, poengterer Omvik som i 15 år var FBs ansvarlige redaktør fram til 2013 og før den tid blant annet redaksjonssjef i Vårt Land. (Saken fortsetter under bildet).

ELDSTE NÅLEVENDE BLANT 350 MEDARBEIDERE: En lang rekke journalister og redaktører fra Fredrikstad har gått på «forsvarets journalistskole» ved å være en del av redaksjonen i Mannskapsavisa (Forsvarets Forum). Blant disse Hans-Petter Kjøge, Svein Roald Hansen, Jon Petter Evensen og Gisle Oddstad. Her intervjuer Erling Omvik den eldste nålevende av alle de 350 medarbeiderne – Kjell Syversen (f.1926). Foto: Fra boka «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år».

Ingen klakør for maktapparatet

Med sine hele 60.000 abonnenter er Forsvarets Forum blant de største fagtidsskriftene i landet. Leserne er i hovedsak ansatte og vernepliktige i Forsvaret, politikere på både lokalt og nasjonalt nivå og ansatte i embetsverket. Men også folk som er interessert i landets forsvar abonnerer på bladet.

Fredrikstad Tidende:-Er Forsvarets Forum en avis som er forsiktig med å kritisere sin egen utgiver – altså Staten og Forsvarsdepartementet?

Omvik:-Det er nok mange som rent intuitivt kan tro at det er sånn. Men faktum er at Forsvarets Forum er en fri og uavhengig avis innenfor visse rammer. Og med visse rammer mener jeg at man ikke skal publisere gradert materiale eller røpe forsvarshemmeligheter. En utarbeidet statistikk viser for øvrig at andelen kritiske og negative oppslag om Forsvaret gjennom årene har økt fra 13 til 31 prosent. Så her kan det skrives om alt fra fredagsfyll som går av skaftet til store, interne arbeidsmiljø-problemer, forklarer Omvik som selv har gått grundig inn i et svart kapitel Forsvarets Forum selv burde ha brettet ut i all sin bredde for mange år siden: nemlig Grytøya-ulykka i 1972 hvor 17 mennesker omkom i en flystyrt, hvorav en sivil kvinne og hennes to barn på fire og seks år.

-Dette er en sak som ble dysset ned av Forsvaret fra 1972 til 2005 – da det kom for en dag at piloten som førte flyet hadde 2.5 i promille. Flere aviser i Nord-Norge har hatt brede omtaler av hendelsen, men i Forsvarets Forum er den forferdelige historien nevnt i bare mindre grad. Forsvarets Forum gjorde også to intervjuer med pårørende som aldri ble trykket. Det er imidlertid viktig å understreke at bladets redaktør har beklaget håndteringen av saken på det sterkeste, poengterer Erling Omvik. (Saken fortsetter under bildet).

ÆREFULLT OPPDRAG: To og et halvt år har den tidligere FB-redaktøren Erling Omvik (70) brukt på å gjennomgå alle utgaver av Mannskapsavisa (senere Forsvarets Forum) fra 1945 til 2020. Resultatet er blitt boka «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år» Foto: Arne Børresen.

Mange lokale fjes

Under den tidkrevende gjennomgangen av de mange tusen avissidene som er produsert siden 1945 har Omvik laget små CV-er over alle de redaksjonelle medarbeiderne som har bidratt siden starten.

-En kan si at Mannskapsavisa og Forsvarets Forum har vært Forsvarets egen journalistskole. Det var – og er – her du kan lære mye om hvordan samfunnet er bygget opp, hvem som bestemmer og hvordan beslutningsprosessene fungerer. Jeg ble jo selv sendt rundt i hele Norge i min tid i bladet. Og mange av de vernepliktige journalistene ble mediefolk hele nasjonen senere fikk et forhold til – slik som f.eks NRK-ankerne Jon Gelius og Audun Tjomsland. Også flere av de lokale journalistene og redaktørene har en bakgrunn fra Forsvarets egen avis, understreker Erling Omvik, mens han peker på bildene av Hans-Petter Kjøge, Svein Roald Hansen, Gisle Oddstad, Fredrik Solstad med flere.

Fredrikstad Tidende:-Men folk lokalt forbinder vel neppe Erling Omvik med en krigens- eller Forsvarets mann?

Erling Omvik: -Hehehe… Nei jeg har ikke holdt i et gevær siden jeg var på rekruttskolen på Sessvollmoen i 1973! Og kommer vel heller ikke til å gjøre det igjen. Neida – selv om jeg vel var en fredelig kar i mine år i pressen og en likedan i min nåværende jobb som stoffleverandør til Menighetsbladet i Domkirken, så har jeg alltid vært interessert i Forsvaret. Og det har nok sammenheng med de fine opplevelsene jeg fikk som vernepliktig journalist i Mannskapsavisa for 47-48 år siden, smiler forsvars-bok forfatteren lurt.

TIDLIGERE REDAKTØRER: Her intervjuer Erling Omvik fem av redaktørene som har ledet Forsvarets forum. Fra venstre Erling Eikli, Erling Omvik, Ole Johan Sagafos, Stian Eisentäger og Tor Eigil Stordahl. Foto: fra boken.

Sist oppdatert: 30. november 2021