Lokale statister er nå spente på Julekalenderen

Nanna Aaby (t.v.) og Johanne Klavestad Aaby i kostymer under innspillingen av Julekalenderen. Foto: Privat.

KULTUR  – Det var både morsomt og spennende å være med på innspillingen av NRKs julekalender «Kristianias Magiske tivoli theater,» og nå er vi veldig spente på om vi får et glimt av oss selv når serien starter den 1. desember! Det sier Johanne Klavestad Aaby og mamma Nanna Aaby fra Fredrikstad. De meldte seg som statister og nå håper de at ikke alle opptakene de var med på, er klippet bort.

Foto på front: privat

Årets kalender følger det tradisjonelle opplegget med sendestart 1. desember og en ny episode hver kveld fram til og med julaften. Som det høver seg for en riktig julekalender. Hver episode er på omlag 20 minutter og ganget med 24 dager betyr det rundt 8 timers spilletid, og det er ikke småtteri av råstoff som skal til for å fylle en så stor sendeflate.

– Vi har fått en liste over opptak som vi var med på, men vi har ikke sett noe av den ferdige filmen, så det blir spennende å følge med når den kommer i gang, sier Johanne. (Saken fortsetter under bildet).

MELDTE SEG PÅ: Mor og datter var begge statister i årets Julekalender på NRK. Nanna Aaby og Johanne Klavestad Aaby. Foto: Finn Rune Christiansen.

– Hvordan hadde det seg at dere ble statister?

– Tja, hvordan var egentlig det? Det er jo snart ett år siden, så det er ikke så lett å huske. Jeg tror det var farmor og farfar som hadde lest i avisen at de trengte statister, og de sa fra om at vi kanskje kunne melde oss, så mamma sendte en melding til dem, mener Johanne.

–  Jeg sendte inn en e-post med bilder av oss, og forsøkte å markedsføre oss med å si at vi bodde like i nærheten av Gamlebyen, slik at vi kunne møte på kort varsel. Jeg la også til at vi ikke var så opptatt av betaling, men at vi var veldig motivert for å være med. Etter et par-tre uker fikk vi svar om at vi var plukket ut blant flere hundre som hadde meldt seg, og beskjed om hvor og når vi skulle møte opp, forteller Nanna. (Saken fortsetter under bildet).

GØY Å VÆRE MED: Johanne Klavestad Aaby tror det blir en flott Julekalender på NRK i år og håper å se noen glimt av seg selv som statist. Foto: Privat.

– Hva slags statistroller var det dere fikk? Skulle dere si noen replikker?

– Nei, statister får ikke replikker. Vi skulle gå rundt i bakgrunnen, og mamma skulle jobbe i et vaskeri. Handlingen foregår jo egentlig i Oslo, og i en gate hvor det bor mange som er fattige. Hovedpersonen, som er en gutt som heter Luka, er ganske fattig og har det ikke så godt. Han bruker krykke og blir ertet av de andre barna, så det er egentlig litt trist. Men vi fikk ikke vite så mye om handlingen i serien og hvordan det går. Jeg håper det blir litt morsomt også, og at det går bra til slutt, sier Johanne.

– Hva synes du var mest morsomt eller spennende med å være statist?

– Kanskje det å gå med gammeldagse klær. Og det å se på hvordan de gjorde når de spilte inn film. De hadde en kjempediger hund som trakk en vogn med en jente i. Og så hadde de liksom egne uttrykk som de brukte, som: «Lys på», «Kjør kamera», «Statister klar». De hadde også en røykmaskin som de brukte til å skape stemning, så det var gøy å følge med når de gjorde opptak, forteller Johanne. (Saken fortsetter under bildet).

GAMLE KLÆR: Noe av det Johanne Klavestad Aaby syntes var mest gøy under innspillingen, var klesskiftene. Foto: privat

– Og så fikk vi råd om at det var lurt å tenke seg et innhold i rollene våre. Ikke sånn at det skulle med i filmen, men for å gjøre rollene mer naturlige og lettere å gå inn i. Fantasere og tenke hvordan personene våre ville være, sier mamma Nanna. – Innspillingene forgikk jo over et par uker i januar i fjor, og da vekslet det mellom frost og regn og det kunne bli litt guffent. Men vi må si at folkene fra Monster var veldig flinke til å ta seg av oss og passe på at vi hadde det bra og ikke frøs. For det blir en del venting når man er statist. Ganske mye venting, om man skal være ærlig!

– Gikk det med mye tid til kostymer og sminking?

– Nei, egentlig ikke, sier Johanne. Jeg fikk litt hjelp til å få på meg de gamle klærne, og så skulle vi være skitne i ansiktet og håret skulle være flokete, så de sprayet i noe som gjorde at det rotet seg til, sier Johanne, som for bare noen uker siden hadde en ny statistrolle i Teddybjørnens Jul, som også ble delvis spilt inn i Gamlebyen. Det er en spillefilm som bygger på Alf Prøysens vise om teddybjørnen, som etter mange strabaser til slutt havner hos lille Mariann! Men den blir ikke ferdig før til neste år.

Alt skal bli klart

– Vi er på tid og alt skal være klart til første sendedag, lover produsent Hege Hauff Hvattum i produksjonsselskapet Monster, som har laget storsatsingen for NRK.

– Det er jo gått noen måneder siden opptakene i Fredrikstad, men dere ville bli overrasket over hvor mye etterarbeid og finpuss som skal gjøres før alt er på plass i en så stor produksjon, forteller Hauff Hvattum videre.

Som alle filmskapere, ønsker man å holde tett om handling og intriger, men sentralt i serien står Kristianias Tivoli theater, som var et virkelig teater på tiden like etter forrige århundreskiftet, og lå omtrent der Klingenberg kino ligger i dag. På den tiden var forskjellen på fattig og rik enda større enn nå, og gjennom de 24 episodene følger vi fattiggutten Luka fra Vika og hans opplevelser i og rundt det gamle teateret. Og vi føler oss rimelig sikre på at det både blir spenning, dramatikk og humor i denne serien, som har kostet rundt 80 millioner kroner å produsere.

– Opprinnelig var det meningen at innspillingen skulle gjøres i Polen, men så kom Corona-viruset, pandemien og nedstengning av det meste, og planene måtte legges om. At vi havnet i Fredrikstad og Gamlebyen, er jeg veldig glad for, sier Hauff Hvattum.

– Der er det jo helt nydelige omgivelser å lage film i, og jeg må også si at vi hadde et veldig godt samarbeid både med kommunen og andre som hjalp oss med å få det til. Vi hadde store forventninger til å jobbe der og de ble innfridd. Vi fikk jo også hjelp fra kommunen, Visit Fredrikstad og Hvaler og mange lokale statister og organisasjoner.  De stilte opp både før og under opptakene og gjorde en flott jobb!

– Nå nærmer det seg 1. desember og første sendedag. Hvordan er magefølelsen?

– For å være helt ærlig, så har jeg en god magefølelse. Vi synes vi har fått til en veldig god produksjon og vi gleder oss til å vise den for seerne. Så får vi håpe at de synes det er en fin Julekalender, både i Fredrikstad og i resten av landet, sier Hege Hauff Hvattum i Monster.

INTERVJUES: Johanne Klavestad Aaby blir intervjuet av FT. Foto: Finn Rune Christiansen.

 

Sist oppdatert: 27. november 2021