Kjempestemning på Rygge

NYHETER De hadde med seg pass, korona-sertifikat, kofferter og håndbagasje, «passasjerene» som fredag tok til orde for gjenåpning av Rygge sivile lufthavn.

Foto på front: Utlånt av aksjonsgruppa «Vi som ønsker Rygge Flyplass gjenåpnet.»

Om ikke alle de 50.000 Facebook-aksjonistene møtte fram, så mønstret arrangementet i hvert fall mange hundre tilstedeværende allerede fra da aksjonen tok til ved 15-tida fredag.

Har vært flittig bruker

-Jeg vil si det var skikkelig kjempestemning blant de frammøtte. For; den er jo savnet voldsomt av folk fra hele det søndre østlandet den sivile flyplassen på Rygge, påminner en av deltakerne May-Britt Engen.

Hun var selv en flittig bruker av lufthavna fra åpningen i 2008 til siste fly tok av åtte år senere. (Saken fortsetter under bildet).

FOLKSOMT PÅ RYGGE: Flere hundre «passasjerer» var klare til å ta av fra Rygge sivile lufthavn fredag ettermiddag og kveld. Og kanskje kommer det fly på ornt`li de nærmeste åra? Foto: May-Britt Engen.

-Jeg har familie og venner i Tyskland. Sånn sett var det veldig greit å ta toget til Rygge og shuttle-buss derfra til flyplassen, forteller Kongsten-kvinnen til Fredrikstad Tidende.

-Hva mener du selv var årsaken til at Østfold-flyplassen plutselig stengte dørene i 2016?

-En flyplass alle vil ha

-Som folk flest mener også jeg det var et politisk spill vi var vitner til. Flysete-avgift – hva i all verden var det? spør May-Britt seg før hun svarer slik på FTs spørsmål om hva hun nå tror videre vil skje med Rygge:

-Rygge er en flyplass alle vil ha. Det viser facebook-aksjonen med all sin tydelighet. 50.000 likere er et voldsomt høyt tall. Derfor tror jeg de folkevalgte nå må høre på hva folk sier om Rygge. Å gjenåpne Rygge betyr ikke bare kortere vei til flyplassen; det betyr også mye lavere CO-utslipp med tanke på all trafikken du sparer helt opp til Gardermoen. Rygge hadde jo nesten et par millioner reisende i året på det meste. For næringslivet er det selsvagt også veldig viktig med nærhet til flyplassen, hevder Engen som sammen med de andre støttespillerne nå er spent på hva som vil skje de neste ukene. (Saken fortsetter under bildet).

RIGGET FOR APPELL. Sammen med et liksom-flytårn, hadde aksjonsgruppa rigget opp en talerstol. Foto: May-Britt Engen

 -Jeg tror det ligger i lufta at Rygge vil være gjenåpnet allerede i løpet av 2022. Det skje mye positivt rundt denne saken om dagen. I så måte fortjener initiativtakeren til facebook-aksjonen stor honnør for all oppmerksomheten han har bidratt til å skape om saken, poengterer May-Britt Engen.

Det var en nøye planlagt aksjon som fant sted noen gufne ettermiddagstimer idag. Hadde temperaturen vært noe mildere, tror aksjonsleder Tor-Magnus Seglsten at det hadde kommet enda flere innom:

– Flere politikere fra Østfold, blant andre Erlend Wiborg (Frp) og Råde-ordfører René Rafshol (H) og en Høyre-kollega, holdt apeller. Til og med en fra publikum tok barnet sitt på armen og gikk frem til mikrofonen. Dette satte jeg ekstra pris på, sier Seglsten til Fredrikstad Tidende.

Tusen arbeidsplasser gikk tapt

Selv holdt han en skarp tale fra det provisoriske teltet med høyttaleranlegg som var satt opp ved inngangen:

– Tusen arbeidsplasser gikk tapt, i et område av landet som har den største arbeidsledighet. At det går an! Store investeringer gikk i søpla, og næringslivet slikker faktisk fremdeles sine sår. At Rygge er den mest miljøvennlige flyplassen blant de vi finner rundt om i verden, betydde plutselig ingenting. Igjen skulle vi stange oss gjennom pressområdene i Oslo, til Gardermoen, som neppe vil få «eldreprisen» her i Norge, tordnet aksjonsgeneralen.

Til Fredrikstad Tidende sier Seglsten at selv ordføreren i Råde, René Rafshol, var overrasket over engasjementet:

– De hadde ikke sett så mange mennesker på en slik type arrangement før.

Fikk nødvendige tillatelser

Seglsten mener at det er nytteløst å øse frustrasjonen ut over politikerne:

– Folk må ikke være så sinte på dem. Det er jo de som skal hjelpe oss. Men de har nok «gjemt seg i bunkersene» i denne saken. Vi måtte opp i et titalls tusen medlemmer før de lot høre fra seg, sier han.

Forberedelsene til aksjonen gikk fint, og alle tillatelser ble innhentet:

– Både Luftforsvaret og eier av terminalen var svært glade for at vi gjorde dette – selv vaktmesteren var vennligheten selv, forteller aksjonsleder Seglsten.

Kunstneren Charlotte Nordlund bisto med å lage plakatene til liksom-flyplassen som skulle danne rammen rundt dagens aksjon.

Sist oppdatert: 26. november 2021