Ny pris til Nygaardsplassen

NYHETER Nygaardsplassen, midt i Fredrikstad sentrum, vant forleden en ny pris for sin arkitektur og sine løsninger for utbygging i et sentralt bymiljø.

Det var det folkelige Arkitekturopprøret, som er en nettbasert bevegelse for tilpasset arkitektur, som delte ut sine priser, Grøssmedaljen og Hedersprisen. Og det var altså Nygaardsplassen som stakk av med den gjeveste prisen. Nygaardsplassen, som i mange år gikk under oppnavnet «Den Døde Plass,» ble ferdigstilt for et par år siden og har også tidligere blitt tildelt DOGA-merket for fremragende arkitektur og design. (Saken fortsetter under bildet).

 

PRISBELØNNET: Nygaardsplassen har fått en betydelig ansiktsløftning de siste årene, og har blitt et slags mini-Brooklyn. Restaurant Køl, på baksiden av denne fasaden og i samme byggestil, vant prisen fra Arkitekturopprøret. Foto: Finn Rune Christiansen

De nyinnstiftede priser ble utdelt i den vakre søylesalen i Oslo Gamle Rådhus onsdag kveld, og det var Sander Grundvig fra Cityplan, som er eier og utbygger, og Trond Elverum fra Mad arkitekter, som mottok prisen. Det har ikke vært noen fagjury i sving for å tildele prisen, men mer enn 10 000 innbyggere hadde på forhånd stemt på kandidater til Grøss-medaljen, og til Arkitekturopprørets Hederspris. Kandidatene ble også nominert av innbyggerne. Det var dessverre ikke mangel på nominasjoner til Grøss-medaljen, som tildeles det styggeste nybygget i Norge de siste fem årene. Hedersprisen, som tildeles det vakreste nybygget, hadde også ti verdige kandidater.

Grøss-medaljen ble tildelt det nyåpnede Munch-museet i Oslo, som vant er brakseier med hele 35,3 % av avgitte stemmer. Ingen representanter fra Munch-museet eller Oslo kommune var til stede for å motta prisen. På andreplass kom Lovund hotell med 18,4%, deretter Hotell 1624 på Kongsberg med 7,7 %.

Hedersprisen ble vunnet av Nygaardsplassen i Fredrikstad, som vant en klar seier med 27,7% av stemmene. Andreplassen gikk til Kiwi-bygget på Næroset i Ringsaker kommune, som fikk 12,9 %. På tredjeplass kom Galleri Osebro i Porsgrunn med 9,2 %.

Arkitekturopprøret er altså en nettbasert, folkelig bevegelse som sier om seg selv:

Vi krever plass for en tradisjonsorientert arkitektur og byplan.
Vi vil ha:
En menneskelig målestokk: Hus som passer oss i størrelse og høyde.
Sammenheng: Hus som skaper orden og sammenheng – rekker, gater, sluttede kvartaler og skjermede plasser.
Hus som taler til oss på et språk vi forstår: anerkjente former, gode materialer, kyndig komposisjon og omtenksom detaljering.
Hus som respekterer stedet og passer til eksisterende hus i type og størrelse.
Fri bane for bygg av tradisjonell form.

Vi er lei av:
Høybygg som rager over oss, og lange, ubrutte fasader som står i vår vei.
Store bygg omgitt av dødt rom: av bilgater, parkeringsplasser eller pliktmessige grøntanlegg.
Glatte blanke fasader; naken betong; elementbyggeri; kantet omriss; vilkårlige form-påfunn.
Bygg som i målestokk eller form vanvører husrekken, kvartalet eller strøket.
En arkitektonisk elite som med sin organisasjonsmakt undertrykker tradisjonell estetikk.

Våre mål søker vi oppnådd ved appell til folkelig fornuft.

VANT PRIS: Sander Grundvig fra Cityplan (t.v.) og Trond Elverum fra Mad Arkitekter, mottok Hedersprisen i Oslo onsdag kveld. Foto: Arkitekturopprøret.

 

Sist oppdatert: 26. november 2021