I stolen: Dette er byens mektigste politiker

FEATURE På den formelle rangstigen har han varaordføreren og ordføreren over seg. Men på den uoffisielle maktlista finnes ingen i kommunen som gjør den nye Ap-gruppelederen og planutvalgslederen Victor Kristiansen rangen stridig.

-Jeg skjønner jo at jeg har makt, sjøl om jeg ber om å bli trodd på at jeg ikke er veldig glad i det ordet. Jeg er jo bare her for å gjøre det beste for folket. Men det er jo riktig som du sier: den som leder det største posisjonspartiet i Bystyret har nok de største påvirkningsmulighetene i en kommune. For mens ordføreren og varaordføreren har som sine hovedoppgaver å representere kommunen, skal jeg lede det politiske arbeidet i bystyregruppa. Og være leder for planutvalget hvor jeg skal på mitt første møte i dag (tirsdag), forklarer den 48 år gamle tobarnsfaren fra Begby overfor Fredrikstad Tidende.

En «byr på seg selv»-politiker

Victor Kristiansen har gått gradene i lokal-Ap. Han ble aktiv i AUF i gymnas-tida på slutten av 1980-tallet og tok senere steget inn i partiet, partistyret og Bystyret. Han har vært folkevalgt sammenhengende siden 1995.

De som har sett Kristiansen gå på talerstolen har observert en høyreist politiker «loffe» bortover til podiet hvoretter han overfor forsamlingen lirer av seg både morsomme anekdoter og replikker. Ser Kristiansen en mulighet til å være spøkefull lar han ikke anledningen gå fra seg.

-Det går jo an å være lett og ledig uten at det må gå på bekostning av det seriøse, alvorlige i politikken. Vi har alle godt av å le litt, kommer det lattermildt fra Victor som flere ganger i samtalen understreker at «jeg er en enkel og hyggelig gutt fra Tørp i Børje!» (Saken fortsetter under bildet).

«EN GLA`GUTT FRA TØRP»:-Det er lov å spøke og skjemte i politikken så sant det du ellers foretar deg er seriøst, sier Victor Kristiansen – Aps nyvalgte gruppeleder. Alle foto: Finn Rune Christiansen

Fredrikstad Tidende: -Vil vi få se en annerledes Ap-gruppeleder i deg enn forgjengeren Atle Ottesen, som av mange kunne oppfattes som grå, stiv og formell, men også svært kunnskapsrik?

Kristiansen:-La meg si det sånn; vi er jo alle forskjellige. Atle hadde sin stil, jeg har min. Men som sagt; jeg håper jo naturligvis at publikum skal oppfatte meg som seriøs. Det er viktig – om du enn smiler aldri så mye, kommer det fra gutten som vokste opp i Tuesgate med arbeider-pappa Per Viktor og arbeider-mamma Inger Anita.

Apropos Viktor og Victor; da Victor skulle bli far for første gang – og det ble en gutt – måtte han også hete Viktor.

-Men da ikke med C, men med K. C`en er det bare jeg som har! Tenk det`a? gliser den joviale Ap-politikeren fra øre til øre.

Skrur igjen pengekrana

Når Victor Kristiansen tar på seg sine hittil viktigste oppgaver for Ap og folket skjer det mens kommunen er i ferd med å kveles i gjeld. Nylig fikk politikerne igjen beskjed fra kommunedirektøren og hennes tallknuser Egil Olsen at det snart ikke er anledning til å låne ei krone mer. Gjelda har på bare ti år økt fra 4.0 til 7.4 milliarder.

Fredrikstad Tidende:-En privatperson vil jo bli kastet ut av eget hus når byrden blir for stor; der er vel også Fredrikstad kommune nå?

Kristiansen:-Vi har en stor gjeldsbyrde – ja. Men så må vi også huske at veldig mye av gjelda er knyttet til selvfinansierende investeringer som blant annet nye VA-anlegg som vi har bygget mye av de senere åra. Men la meg si det sånn; det kommer ingen flere nye investeringsprosjekter på en stund nå.

Fredrikstad Tidende:-Dere har fire, nye store investeringsprosjekter (nye skolebygg) til flere hundre millioner som det jobbes med i budsjettet nå; vil dette bli gjennomført?

Kristiansen:-Vi er midt i forhandlingene. Jeg kan ikke si noe om dette nå før vi kommer til pressekonferansen onsdag i neste uke.

-God byutvikling

Tirsdag ettermiddag denne uka debuterte Victor Kristiansen også som ny leder av planutvalget – også dette et verv han overtar etter Atle Ottesen som 21. oktober ble varaordfører.

Fredrikstad Tidende: -Ap har ledet byutviklingen politisk sammenhengende siden 1995, med unntak av H/Frp-perioden fra 2007 til 2011.  Er det på tide at dere fokuserer mer på boliger for vanlige folk enn leiligheter for de velholdne langs elvebredden?

Kristiansen: -Vi skal i åra som kommer legge opp til mer fortetting og dermed også mer boligbygging. Også jeg ser at det ikke er mulig for unge mennesker å kjøpe seg en leilighet nede ved elva. Men byggingen i sentrum har jo også ført til at de yngre har fått muligheter til å kjøpe seg eneboliger med have utenfor sentrum – kanskje også til en noe rimeligere penge ettersom det har vært mange hus til salgs som følge av leilighetsbyggingen i sentrum. Men ja; jeg er opptatt av at de unge må få mulighet til å kjøpe sin egen bolig, sier Ap-sjefen. (Saken fortsetter under bildet).

7.4 MRD. GJELD: Fredrikstad kommune har aldri hatt større gjeld enn i dag. – For å si det sånn; det kommer ingen flere nye investeringsprosjekter på en stund nå, poengterer Kristiansen bestemt. Alle foto: Finn Rune Christiansen.

Ingen broiler

Mens politikkens lederskap fylles av stadig flere broiler som aldri har hatt et ansettelses-forhold noe sted, kan Victor Kristiansen slå en CV i bordet som viser at han har vært barneskole-lærer i flere omganger og at han også har vært ansatt i et privat selskap.
-Joda – jeg har tilmed vært lærer i Sarpsborg, på Hafslundsøy barneskole i to år. Så har jeg jobbet åtte for for bookmaker-selskapet Centre Bet som konsulent.

Fredrikstad Tidende: -Konsulent?

Kristiansen:-Ja, jobben var å finne fram til hvilke lag som hadde den beste oddsen. Ja du vet, sånne spill-greier. Men jeg eide ikke firmaet, jeg var bare ansatt der, forteller Ap-politikeren som nok kan mer om fotball enn de fleste. På fritida dyrker han nemlig sine store helter på Liverpool FC sammen med en ikke ubetydelig kompisgjeng.

-Vi skal snart ha julebord i «fotball-klubben». Der blir vi rundt 20 stykker. De aller fleste fra Borge, legger supersupporteren til.

Tett på Nygård

Ap-toppen Kristiansen har for øvrig hatt noen kuriøse og for mange ukjente paralleller til en annen Ap-topp fra nettopp Borge: samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

-Han så sola tre dager før meg i 1973. Mora hans og mora mi lå sammen på føden. Så gikk vi sammen på Borge Ungdomsskole, etter gymnaset begynte vi begge å studere ved Universitet, vi ble nesten ferdige med statsvitenskap – men ikke helt noen av oss. Og i alle år inntil nå har vi jo vært tett på hverandre i politikken. Ellers er det jo rart dette med Borge ungdomsskole. Her har alle ordførerne i Fredrikstad siden 2007 gått. Eva Kristin (Andersen) Frp, Jon-Ivar Nygård (Ap) og Siri Martinsen (Ap). Og her gikk Atle Ottesen og også jeg selv i all beskjedenhet.  Så sånn var det. Men nå må jeg løpe. Døm ventær på mæ inne i planutvalget! avslutter Victor Kristiansen med et smil.

Sist oppdatert: 24. november 2021