Slår et slag for tiden som var

NYHETER At Østsiden var forspent med eget ølbryggeri og at de omfattende skyttergravene på Husvik nå er ferdigrestaurert, er to av mange temaer som får oppmerksomhet i Borge og Torsnes Historielags ferske «Åbygge».

Foto på front: Selbak – utlånt fra årboka «Åbygge», Borge og Torsnes Historielag

-Dette er vår 42. årbok. Vi tror mottagelsen kommer til å bli god i år også. Slik den i grunn har vært hvert år siden 1980, humrer redaksjonskomité-medlemmet Ragnar Dahl om bokprosjektet et titalls kjente og mindre kjente skribenter har bidratt til.

Bryggeriet på Begby

2021-utgaven, som er på drøyt 100 sider, tar blant annet for seg historien om det ikke ubetydelige Lilleby Bryggeri på Begby. Fram til det herrens år 1898 ble det brygget og solgt øl i stor skala fra gården Lilleby (i dag Fosstunet) ved foten av Haugstenfjellet. (Saken fortsetter under bildet)

HISTORIELAGET MED TILBAKEBLIKK:-Jeg synes vi har fått fram mange spennende historier fra tidligere tiders Borge og Torsnes, oppsummerer Ragnar Dahl om årboka «Åbygge». Foto: Arne Børresen

Den dag i dag kan både kjelleren og hovedhuset sees fra Haldenveien.

Ragnar Dahl: -Som forfatteren Petter Lilleby riktig påpeker, måtte jo de militære få tilgang til øl. De langt fleste menneskene i garnisonsbyen både bodde og jobbet her på Østsiden. Og de militære utgjorde en nokså stor del av befolkningen totalt, forklarer Dahl om bryggeriet som fikk sine beste år etter 1866 da produksjonen av bayerøl ble igangsatt.

Minnes Bjørn paa Werche

Selv har Ragnar Dahl en lengre artikkel om kunstneren og bohemen Bjørn paa Werche – eller Bjørn Harald Andersen som han egentlig het. (Saken fortsetter under bildet).

BJØRN PAA WERCHE: «Alle» på Østsiden kjente kunstneren Bjørn paa Werche – eller Bjørn Harald Andersen som han egentlig het. 25. mai i år gikk han ut av tiden – 71 år gammel. Foto: Fra årboka «Åbygge», Borge og Torsnes Historielag.

-Alle, i hvertfall her på denne sida av Glomma, kjente jo til han Bjørn – som dessverre gikk bort i mai i år, 71 år gammel. Utallige var de diktene han hadde på trykk i byens lokalaviser. For Bjørn hadde en fen`menal penn. Så var han jo også en fantastisk kunstmaler, påpeker Dahl om sambygdingen som vokste opp på det gamle teglverket ved Thorsø Herregård – derav navnet «paa Werche».

Den nye Åbygge-boka tar også for seg den kanskje mest kjente personen fra Borge gjennom alle tider; Roald Amundsen. Jan Ove Ekeberg, forfatter og tidligere journalist i TV2, påminner leserne om at det nå går raskt mot 150-årsdagen for polfarerens fødsel med sin skildring av polfarerens oppvekst på Tomta. (Saken fortsetter under bildet).

LILLEBY BRYGGERI: Fram til 1898 hadde østsiden-befolkningen sin egen ølprodusent – Lilleby Bryggeri. Bryggeri-kjelleren (under det svarte taket i bildet) eksisterer fremdeles, likeså det karakteristiske hovedhuset. Haldenveien skimtes i forgrunnen. Foto: Fra årboka «Åbygge», Borge og Torsnes Historielag.

300 dugnadstimer

– 2022 blir garantert et stort Amundsen-år. Dette ser vi fram til. Jeg vil for øvrig si at folk som Ekeberg, Wiggo Andersen og Bjørn Tollefsrud virkelig fortjener ros for jobben de gjør med å øke fokuset på Amundsens fødested, poengterer Ragnar Dahl.

Så har Dahl & Co. innimellom skrivingen også lagt ned 300 dugnadstimer på å restaurere tyskernes skyttergraver på Metaberg ved Husvik i Torsnes de siste årene.

-Nå framstår det spesielle anlegget igjen slik det så ut da det var nytt for rundt 80 år siden. Vårt håp nå er at turfolket blir oppmerksomme på skyttergravene – om dets historie er aldri så spesiell, poengterer Ragnar Dahl overfor Fredrikstad Tidende.

ET AKTIVT TETTSTED: Om Selbak Torv har framstått som mer eller mindre uforandret siden siste halvdel av 1800-tallet så er møteplassen i hjertet av Selbak aldri så full av folk som den en gang var. Foto: Fra årboka «Åbygge», Borge og Torsnes Historielag

 

 

Sist oppdatert: 22. november 2021