Stortingspresident Eva Kristin Hansen trekker seg

NYHETER Kort tid etter at Oslopolitiet i kveld kunngjorde at de iverksetter etterforskning av pendlerbolig-sakene, bekjentgjør stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) at hun trekker seg.

Foto på front: Morten Brakestad, Stortinget

Det er Oslo Statsadvokatembeter som har bedt politiet iverksette etterforskning etter at flere stortingsrepresentanter har høstet økonomiske fordeler av å benytte pendlerboliger i Oslo – tildelt dem i kraft av sin rolle – samtidig med at de har hatt bolig innenfor «kilometergrensen» til Stortinget, som er på 4 mil. Dette har de kunnet gjøre ved å oppgi boligadresse andre steder i landet.

– Det har i kveld blitt kjent at Oslo politidistrikt er blitt bedt om å etterforske seks ikke navngitte stortingsrepresentanter etter oppslag i mediene. Jeg tar det for gitt at jeg er blant dem, sier Hansen til NTB ikveld.

Uttalelsene er blant annet referert i Dagbladet.

– Jeg mener det er uholdbart for Stortinget å ha en stortingspresident som er under politietterforskning. Jeg har derfor kontaktet min partileder og parlamentariske leder og orientert om at jeg vil trekke meg som stortingspresident, opplyser hun videre.

Det var Adressa som denne uken avslørte at Hansen leide en hybel hos Trond Giske  i Trondheim og samtidig fikk pendlerbolig – mens hun også eide hus med ektemannen 29 kilometer unna Stortinget. Adressen hun oppga til Stortinget, var Giskes leilighet.

Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler til NRK i kveld at han mener det er riktig at Hansen nå trekker seg.

– Jeg vet at denne saken er vond for henne, og at hun er lei seg. Likevel mener jeg det riktig at hun nå fratrer som stortingspresident, sier statsministeren. Vi er avhengige av at folk har tillit til våre valgte politikere og til det demokratiske systemet. De ulike sakene om brudd på reglene for pendlerbolig kan bidra til å svekke denne tilliten, sier han til NRK.

Hansen har i dag redegjort grundig for saken, og forklart sin handlemåte med blant annet en sykdomssituasjon. Hun har også hevdet at hun har misforstått regelverket.

Riksrevisjonen bekrefter også torsdag at de går inn i pendlerbolig-materien. Dette melder Aftenposten.

Sist oppdatert: 18. november 2021