Fem på gata om stortingspresidenten

NYHETER -Skal landets topp-politikere gjøre hva de vil uten at det får konsekvenser? Er NAV-reglene ulike for Jørgen Hattemaker og Kong Salomo? Er det for enkelt å jukse med pendlerboliger, reiseregninger og etterlønninger? Er de mange avsløringene de siste par åra bare toppen av isfjellet? Er vi i ferd med å miste tilliten til politikerne?

Dette er spørsmål «mannen i gata» stiller seg etter at det onsdag ble kjent at landets nest høyest rangerte person i Norge etter Kongen – stortingspresident Eva Kristin Hansen – trolig har brutt Stortingets pendlerbolig-regelverk.

Hansen, som er bosatt på Ski og bare 29 kilometer sør for Oslo, har hatt økonomisk fordel til en verdi av minst 215.000 kroner, fordi hun lot være å gi avkall på pendlerboligen i hovedstaden da hun kjøpte seg inn i ektemannens hus på Ski i 2017. Som bostedsadresse hadde hun overfor Stortinget oppgitt adressen til en leid leilighet hjemme hos Trond Giske i Trondheim – og slik utløste hun adgangen til pendlerbolig i hovedstaden.

Saken har vakt voldsom oppsikt. Men til tross for at Hansen selv uttalte at hun hadde hatt et «kjempefint møte,» da hun torsdag møtte pressen etter å ha forklart seg for de parlamentariske lederne på Stortinget, er det langt fra sikkert at den vanlige velgeren tar like lett på forholdene som nå er avslørt. Torsdag kveld kom også meldingen om at det skal innledes politietterforskning av seks stortingsrepresentanter, og at stortingspresident Hansen trekker seg.

Dette svarer fem forbipasserende Fredrikstad Tidende traff på gata torsdag ettermiddag på avisas spørsmål: «Hva tenker du om pendlerboligsaken stortingspresidenten nå står oppe i?

Øyvind Larsen (72), Lisleby: 

-Det mest merkelige med denne saken er at stortingspresidenten har fått for seg at det norske folk vil tro på henne når hun sier at hun «ikke visste». Jeg tror det norsk folk heller vil si at stortingspresidenten har visst alt om reglene som gjelder.  En hver annen vil jo stilt seg spørsmålet: – er jeg berettiget en pendlerbolig på Statens bekostning når jeg jobber i Oslo og bor på Ski? Nei – dette er bedrageri. Ingenting annet.

Heidi Bellmann (52), Torsnes:

-Denne saken vil i likhet med tidligere tilsvarende saker være veldig ødeleggende for tilliten det norske folk skal- og bør ha – til landets ledende politikere. Den totale mangelen på skjønn stortingspresidenten her har utvist rammer også de andre politikerne som i likhet med oss vanlige mennesker til en hver tid prøver å være lovlydige. Jeg må si rett ut at jeg ikke har tillit til stortingspresidenten etter denne avsløringen.

Christian Brandt (46), Lundheim:

-Jeg har vært fan av Ap helt siden Gro Harlem Brundtland var statsminister. Det er Ap som gjelder for meg. Derfor håper jeg inderlig at stortingspresidentens pendlerboligsak ikke ødelegger for partiets oppslutning. Men det vi nå har sett er ei tabbe av dimensjoner. Så grovt at det også for meg er vanskelig å si om det går han å ha tillit til Eva Kristin Hansen etter dette. Men vi får se hva som skjer de neste dagene.

Per Erik Halvorsen (63), Selbak:

-Et hovedspørsmål i denne saken har blitt om politikerne og befolkningen nå har tillit eller ikke til stortingspresidenten. Selv ønsker jeg ikke å være for bombastisk. Jeg tror det må komme enda flere opplysninger på bordet før vi har oversikt nok til å felle en endelig dom. For som kjent; alle kan gjøre feil. Men når det er sagt så begynner det jo også å bli nokså mange saker som handler om stortingspolitikerne og deres forståelse av lovverket knyttet til økonomi.

Henry Mikkelsen (57), Torsnes:

-Kan vi ikke bare si det som det er; dette er kjeltringsstreker! Vi snakker om landets nest viktigste person etter kongen som altså mener hun kan skaffe seg økonomiske fordeler av å ha en pendlerbolig en god joggetur unna egen bolig uten å bli oppdaget? Hvilket behov har hun hatt for en pendlerbolig når hun bor bare et drøyt kvarters togtur unna Stortinget? Hadde en annen bedratt Staten – altså NAV – for et slik beløp ville det garantert vanket fengselsstraff. Stortingspresidenten må ta sin straff – hvis ikke er det ikke likhet for loven.

Sist oppdatert: 18. november 2021