Krydrer maleriene med rekved fra fjæra

NYHETER: Som en «ut av kroppen»-opplevelse tyter håndfaste brygger, båter og hus fram fra Thore Gundersens malerier. Kanskje er 74-åringen Østfolds fremste installatør?

-Jeg har forsøkt meg tre-fire ganger på Sarpsborg Arbeiderblad med spørsmål om de vil lage en sak på hva jeg holder på med. Men uten å lykkes. Men; de synes vel kanskje jeg er for gammal? Eller at installasjons-bygging er noe folk i dag ikke er opptatt av? Men kanskje er Fredrikstad Tidende interessert? filosoferer den mangeårige tannlegen fra Borgenhaugen med et skjevt smil. (Artikkelen fortsetter under bildet).

TREDIMENSJONALT: -Et maleri blir enda mer spennende når objektene bokstavelig talt kommer ut av bildet, synes Thore Gundersen. 74-åringen er trolig er en av distriktets fremste installasjonsbyggere. Alle foto: Arne Børresen

Huset fullt av installasjoner

Å bevege seg inn i Thore Gundersens hjem er som å gå inn i et Walt Disneys «wonderland». Redwood-paneler i vegger og tak, glassløsninger som kan pirre enhver arkitekt og framfor alt malerier som «snakker» til den besøkende, gjør atmosfæren både trolsk og unik.

-3D-prinsippet gjør maleriet enda mer spennende. Maler du et kystlandskap fra for eksempel Nord-Norge med himmel og høye fjell i bakgrunnen, vil resultatet få en ekstra dimensjon om du kan ta på sjøbodene og fiskebåtene, forklarer Thore som har hele 70 såkalte installasjoner hengende – eller stående – rundt i sitt mini-slott av et bolighus. (Artikkelen fortsetter under bildet)

INSPIRERT AV KYSTEN: Mye av sin fritid bruker Thore på å reise langs kysten i Nord-Norge. Fiskeværene har blitt hans spesiale.

Bruker naturens materialer

Det var i 2005 Thore fant ut at han skulle bruke pensjonist-tilværelsen til å videreutvikle sine håndverks-talenter:

-Jeg hadde en far, som nylig gikk bort i en alder av nesten 101 år, som i mange år solgte gyngestoler på torvet i Gamlebyen. Han var, som resten av familien som drev Skjeberg Trevarefabrikk, svært nevenyttig. Da en kamerat og jeg dro på «guttetur» til Göteborg i 2005, hvor jeg fikk øye på en vakker installasjon i en butikk, slo det ned i meg; det er dette jeg skal drive med i åra som kommer! Og slik ble det, forteller Thore engasjert.

Han legger til:

VERKTØY FOR FORMÅLET:-Godt verktøy er halve jobben, sies det. Thore Gundersen har som bildet viser driller for ethvert bruk.

-Min kjære kone Anne, som nylig døde fra meg dessverre, syntes godt om at jeg skulle bli en installasjons-bygger. Sammen reiste vi utallige ganger til Nord-Norge for å hente inspirasjon i de flotte kystmiljøene der oppe. På turene tok vi også med oss rekved og småsten fra fjæra – vel å merke etter å ha spurt om lov. Med kameraet fullt av bilder og naturmaterialer av ymse slag i bagasjen, var det bare å gyve løs her hjemme, forklarer hobby-kunstneren engasjert. (Artikkelen fortsetter under bildet).

-Er installasjonene til salgs? Holder du i blant salgsutstillinger?

Ikke-kommersiell

-Jeg har aldri holdt en utstilling og jeg har heller aldri solgt et bilde. Jeg har gitt bort noen produksjoner, men er ellers helt uten ambisjoner om å tjene penger. Men det jeg synes er morsomt er at folk kommer og banker på døra og vil inn å se. Det skjer en sjelden gang i blant. Jeg har jo et skilt med navnet «Skarven Arts» som røper at det bor en kar som ikke er helt uniform her, ler Thore Gundersen og blir alvorlig:

-Folk som kjenner meg vet jo at jeg savner Anne noe så veldig. Det går ikke en time uten at jeg tenker på henne. Derfor har jeg minst like mange bilder av henne hengende rundt i huset som jeg har installasjoner. Til og med på bildøra er hun avbildet. Kanskje det eneste ikke-kommersielle bildet som finnes påtrykt på en bil i Norge? spør Thore Gundersen seg og avrunder:

-Men å stå på verkstedet her i huset er som medisin og terapi for sjela. For de fleste som er i en sorg-prosess er det godt å ha noe meningsfullt å fylle dagene med.

PATINERING:Et 120 år gammelt trehus kloss inntil den værharde norskekysten har ikke skinnende maling, men en overflate som snarere ser slik ut.
SAVNER ANNE VOLDSOMT: Thore Gundersen har 70 såkalte installasjoner hengende og stående langs husets vegger. Han har minst like mange bilder utstilt av kona Anne som døde plutselig for en tid tilbake. Selv også på bilen.

 

Sist oppdatert: 22. oktober 2021