Lange flate rekvisittær

KULTUR: Hun holder styr på alt fra 600 spritkanner og til band-kjerra til Samantha Fox. Lillian Thorbjørnsen har mange stiftet bekjentskap med denne sommeren, under hennes ivrige jakt på de rette rekvisitter til Hællæwoods flate ballær.

Foto på front: Finn Rune Christiansen

Vi er på oppløpssiden for opptakene til filmen «Lange flate ballær 3», komedien som mange av oss
som bor «nedante» venter på.

Nå roter Kai seg bort i spritsmugling, en last som han i ren naivitet kjører hjem til Edgarasjen. Og der surres det til når guttæne begynner å låne litt av lasta. Nettet snører seg sammen, og kællær i stress produserer mange latterlige situasjoner, vil vi tro. (Artikkelen fortsetter under bildet).

Bildetekst: FOLIERT: Alt du ser i en scene er nøye planlagt, kjøpt inn, lånt eller donert. Fra programmet i et bryllup, innom korsettet til en superstjerne og til folien på en bandtrailer. Foto: privat

– Mer kan vi ikke røpe, uttalte Zwart til media da det ble kjent at oppfølgeren er til heving og
slippes i mars 2022.

Fredrikstad Tidende deltok forleden på innspilling av en fest i Revebukta. Det er sensommer og romantikken skal dokumenteres. Filmen er straks på vei inn til klipping, men de siste scener må på plass.

Ho som pøntær

Lillian Thorbjørnsen er rekvisittansvarlig og har samlet saker som tilsvarer en haug på høyde med en
større enebolig siden midten av juni.

– Mye er lånt ut av et næringsliv og privatfolk som formelig slår ring rundt filmen vår. Dette er
åpenbart en lokalt forankret historie som får hjertene til å banke rundt om i Fredrikstad og
Sarpsborg, skryter Lillian Thorbjørnsen.

Hun har «plaget» folk seint og tidlig, med svettende emojies og utropstegn. Det har gått en kule
varmt hver eneste dag, ettersom dette er livet i en kreativ forsamling som hennes. Filmfolk og
scenefolk følger planen, men veien blir til mens de halser av sted.

– Jeg kan ikke uttrykke min takknemlighet nok, sier hun og skjeler til sine venner og
samarbeidspartnere.

Klar’ærnte å si nei

REKVISITT TIL BRYLLUP: Kirkepynt ble også skaffet til veie av Lillian Thorbjørnsen. Foto: privat

Hun kaller seg selv uredd og positiv når vi spør hvorfor hun har denne krevende jobben for regissør Harald Zwart i «Lange flate ballær». Tobarnsmoren på 48 år er nå i ferd med å legge bak seg tredje
innspilling, filmkomedien som har pågått og vært elsket av både kinogjengere og særlig dvd-tittere
siden 2006.

Det har vært års pauser siden oppfølgeren av nummer en i 2008. Thorbjørnsen var ikke i tvil da hun ble spurt – igjen. Hun elsker tempoet, selv om hun nå er i ferd med å utvide horisonten
yrkesmessig. I tillegg til å ha omsorg for folk på sett, skal hun også ha omsorg for folk i deres boliger etter å ha tatt helsefagutdanning ved siden av ordinær jobb.

– Jeg vil fortsette med film med mere, men i litt mindre grad, sier hun.

– Dette gir så utrolig mye energi. Jeg jobber 12 – 15 timer i døgnet i to måneder i strekk og blir
ikke lei. Jeg ler meg ihjæl, sier Lillian om jobben sin på filmsettet, men fortsetter:

– Det er kanskje ikke en utløpsdato på meg, men det er nok det på dette tempoet. Etter siste
klipp i år, går jeg fra full til styling til også å arbeide litt med helsefag. Men jeg ville aldri sagt nei til en firer med denne gjengen, det skal sies.

Fra midten av juni til midten av september, under opptakene her omkring, er Lillian med. Hun er i det norske teamet, i påvente av at et nytt skal overta i Litauen i midten av september. Thorbjørnsen nyter hvert sekund:

– Det er gøy å jobbe med Harald og Veslemøy. De er rause mennesker. Harald tar seg alltid tid og er lydhør for andres ideer. Ikke minst er det utrolig koselig å jobbe sammen med dem. Det er mye stress, men jeg angrer ikke selv i det svarteste kaos, sier hun.


Smuglærkanner

PÅ INNSPILLING SAMMEN: Lillian Thorbjørnssen er tanta til Stian Thorbjørnsen. De to har det fint på jobb sammen. Foto: privat

Det er fredag 3. september og oppløpsside i vårt område, nærmere bestemt i Sponvikveien 7 på Svinesund. I Lillians omgivelser finner vi Harald Rønneberg og nevøen til Lillian, Stian Thorbjørnsen – alias «Staysman.» De er klare til opptak i hver sin campingstol, og de er på jobb som bedagelige tollere.

Et lass med ti-liters spritkanner av type smugling er stablet opp bak Lillian i påvente av opptak. Hun har lånt 600 smuglerkanner gjennom lokale kontakter, kanner som naturlig nok vil falle for nevøens øyne, skal vi gjette ut fra manus. Lillian har selv fylt disse med blank væske denne dagen og surret dem inn i plast.

– Nå vet jeg hvor vi skaffer slike kanner, skratter Lillian, men bedyrer at alle rekvisitter skal returneres til sine rettmessige eiere.

Ille mye latter

Lillian sier vi får vente og se, men erkjenner at humoren hun opplever daglig nå for tida er enkel og typisk for området, men at det er mange normale og seriøse dager også. Vi spør om det vokser fram mer arketypisk Raymond-humor på denne arbeidsplassen, og da kan hun fortelle at humoren er rimelig gjenkjennelig, men videreforedlet.

– Jeg tror publikum vil få det de forventer, sier hun.

Svært mange av morsomhetene blir til og forsterkes underveis i arbeidet med scenene.
– Det er helt utrolig at vi kan jobbe under slike forhold, sier hun og forteller om latterkuler i fleng.

Ærbe mellom stjernene

Under første omgang av «Lange flate ballær» hjalp Lillian til med sminken for lokale amatører på skjermen. Under toer’en var det klær som fikk teatersminkørens kyndige øyne. Nå er det altså selve storansvaret som hviler på Lillian. Styling og alt av tilbehør til lokasjonene, og utseendet på steder som Edgarasjen på Skårasletta og bandbussen til en gang så barmfagre Samantha Fox.

SMUGLERSPRIT: Hundrevis av kanner med sprit måtte skaffes til innspillingen. Dette får blant annet fart på to bedagelige tollere på Svinesund, og kannene havner i Edgarasjen med de ulemper det medfører. Foto: privat

– Garasjen var litt for pen før opptak. Vi måtte slite den ned og jeg hadde ansvar for å få dette på plass. Vi fikk inn proffe folk som jobber med denne type scenografi. De kom fra Oslo og malte Edgarasjen helt ned til fattighus, men det må også males tilbake igjen, kan hun fortelle – og hopper videre til folieringen av bandbussen til Fox:

– Det er saker! Jeg så ikke den komme da jeg startet jobben med Zwart, ler hun og erkjenner at med jobben følger det mange store stjerner.

– Først Don Johnson i forrige runde, nå Samantha Fox. Dette er mennesker som jeg oppfatter som jordnære og svært imøtekommende. Det er mye folk i og rundt disse filmsettene, men alle er likestilte. Glade amatører og kvinner som henne. Det er fascinerende hvordan dette fungerer.

– Opplever du at Samantha Fox omfavner humoren? spør vi Lillian, som kan bekrefte:

– Hun spiller i hvert fall rollen sin med stor innlevelse!

Fox møtte vi sammen med bandet sitt i filmen. Det hører med at det foregår en konsert, og at Hellbillies komper mens drømmedama stemmer i.

 

 

Sist oppdatert: 4. september 2021